Quieres hacer un recorrido por el pensamiento crítico este Sant Jordi 2017?

Aquest San Jordi et proposem un recorregut per paradetes de publicacions i llibreries, algunes també editorials, que fomenten el pensament crític a Barcelona. N’hi ha moltes, com per exemple:

Al Districte de Ciutat Vella:

Editorial Pol-len c/ Junta de Comerç, 20. Editorial independent, cooperativa, que fan ecoedició de llibres de pensament crític per a contribuir a la difusió d’idees crítiques, a la generació de debat, a l’extensió del coneixement. Publiquen sobretot assaig i narrativa i tenen diverses col·leccions sobre ciències socials crítiques, escrites des dels feminismes, l’anticapitalisme, i l’ecologisme, entre altres. Els llibres es venen per la web o a algunes llibreries de la ciutat.

Icaria C/ de l’Arc de Sant Cristòfol, 11. Editorial independent, especialitzada a l’àrea de ciències socials i assaig, que proporciona eines per a la reflexió i propostes transformadores de temes rellevants del món actual. Algunes de les seves col·leccions temàtiques són: pau i conflictes, economia crítica, anàlisi de política internacional, relacions Nord-Sud, feminisme, ecologia, sobirania alimentària, i participació democràtica i decreixement, entre unes altres. Els llibres es venen per la web o a algunes llibreries de la ciutat.

Pròleg C/Sant Pere més alt, 46. Llibreria especialitzada en feminisme.

Veusambveu c/ Picalquers, 2. Editorial i llibreria especialitzada en gènere i feminisme que van des del conte infantil fins a l’assaig polític. Cedeix el seu espai per a col·lectius del barri del Raval que el necessitin.

El Lokal C/ de la Cera, 1 Bis. És la seu de l’associació cultural el Raval. Trobaràs llibres i revistes de la contracultura.

Espai Contrabandos C/ de la Junta de Comerç, 20. Espai que acull segells editorials diversos amb la finalitat de visibilitzar i promoure l’edició independent que, sota el paraigua del pensament crític, genera llibres que són eines per l’activisme cultura. Els llibres es poden comprar al mateix espai o online.

El diumenge 23 d’abril, a la Rambla Catalunya, visita les parades de:

Rocaguinarda, llibreria al C/ del Xiprer, 13, al Districte d’Horta Guinardò. Llibres amb temàtica social i solidària, i infantil.

Comsoc c/ Casp nº 43. Editorial, escola de ràdio, i productora audiovisual i de espectacles. Cosmoc ens presentaran dos llibres editats recentment:

«Quan perdem la por«, un conte inspirat en la lluita de la PAH i 7è llibre-disc del Concurs de podcast – Contes del Món

LaCanibal a Rambla Santa Mònica (davant museu de cera aprox.). Llibreria al Districte de Gràcia, C/ Nàpols, 314, que vol contribuir a la transformació radical —un horitzó anticapitalista, (trans)feminista i descolonitzat.

– Altres publicacions periòdiques que normalment es troben a les Rambles són: La Marea, el Crític, i Alternativas economicas, la revista Cooperació Catalana

Al Districte de Gràcia:

La Canibal C/ Nàpols, 314. Llibreria, cooperativa de treball associat sense ànim de lucre que vol contribuir a la transformació radical —un horitzó anticapitalista, (trans)feminista i descolonitzat. Per a La Canibal, els llibre són eines de transformació de la realitat, motiu per trobar-se i intercanviar coneixements sobre el que els importa: les formes de governança, els cossos, els afectes… En La caníbal trobareu propostes per llegir i debatre sobre allò que afecta al món actual: la precarietat, l’austericidi o la sobirania alimentària. Posen a disposició l’espai com a lloc de trobada i articulació de projectes associatius, activistes, d’autoaprenentatge, art i cultura crítiques, entre altres. El diumenge 23-04 tindran una parada al Passeig de Sant Joan (alçada Còrcega) amb la cooperativa de consum La Garangola, especialitzada en llibres de sobirania alimentària.

Aldarull C/ Torrent de l’Olla, 72. Llibreria i editorial que difon material cultural de tot tipus i format (llibres, fanzines, contes, còmics, CD’s, Vinil’s, DVD’s, autoedicions, etc.) que tingui idees llibertàries i fomentin l’esperit crític i que ajudin a plantejar alternatives al món en el què vivim.

Tuuulibreria C/Planeta 17. En Tuuu Llibreria, ni es compra ni s’intercanvia, tu decideixes quant pagues pels llibres que t’emportes. L’expansió d’aquest projecte sociocultural depèn dels usuaris, tant dels seus donatius de llibres com a monetaris. També es vol convertir en un centre cultural. Al dia de Sant Jordi tindran una parada a la plaça de la Vila de Gràcia i hi haurà programació a la llibreria.

Taifallibres C/Verdi, 12. Llibreria especialitzada en llibres de cinema i d’humanitats. La meitat dels llibres són nous i l’altre meitat de segona mà.

Al Districte de Sants-Montjuic:

Directa c/Riego 37. Mitjà d’informació cooperatiu en català d’actualitat, investigació, debat i anàlisi per a visualitzar les pràctiques dels moviments socials, els projectes polítics, socials i culturals que plantegen un model alternatiu a l’actual. Te més de deu anys de trajectòria. Versió web i publicació en paper cada 15 dies. Al web trobareu els diferents punts de venda als municipis catalans

La ciutat invisible C/ Riego, 35. Llibreria cooperativa per a crear i difondre continguts crítics que impulsin processos de transformació política i social.

Al Districte d’Horta Guinardó:

Rocaguinarda C/ del Xiprer, 13. Llibres, consum responsable, cultura i cooperativisme. A més de llibres tenen revistes i publicacions periòdiques de temàtica social i solidària, infantil i de lectura escolar. Fan les campanyes de text amb les escoles, per a que les famílies poden torbar-los al mateix barri. També tenen un racó pel llibre de segona mà. Si et fas soci, tindràs descomptes en els productes que venen: llibres, productes de comerç just, joguines i cosmètica natural.

Per a Sant Jordi obriran la llibreria el dissabte 22 de 9:30 a 20:30, i el diumenge 23 al matí, de 10 a 14. Dissabte 22 al matí també posaran parada a la placeta davant del mercat del Guinardó. Diumenge 23 tindran parada a la Rambla Catalunya, tot el dia.

A més, durant el mes d’abril a Rocaguinarda es faran les següents activitats:

El dimarts 18 a les 17:30 tindran a la contacontes Janet Recasens que explicarà als més petits un conte oriental. La Janet ha escrit el manual «La bruixola del conta-contes» per mostrar les millors maneres de narrar contes als infants, no us ho perdeu!

El dimecres 19 a les 19h presentaran el llibre “Josep Anselm Clavé: una vida la servei de la cultura i la llibertat”.

Durant tota la setmana, del 18 al 23 tindran càdavers exquisits, que és un full on cadascú posa dues frases d’una història, en tapa una, i el que segueix construeix a partir de la frase que ha llegit i en posa dues més, en tapa una…i al final queda una història construïda entre totes les participants! Els textos sorgits d’aquesta creativitat comuna es publicaran al mes de maig als mitjans de difusió de l’entitat.

El dimecres 26 d’abril a les 19h, l’Antoni F. Araujo presentarà la seva novel·la «Entreguerras».

Al Districte de Sant Martí:

Pebre negre, c/Clot 41, llibreria on trobareu llibres infantils, juvenils, sobre gastronomia i sostenibilitat, amb temes com per exemple sobirania alimentària, horts urbans, i ecologia. El Diumenge 23 d’abril de 9 a 20 h. Podeu visitar la seva parada a la Plaça Font i Segué amb C/ Clot.

Al Districte de Sant Andreu i Nou Barris:

personalbook C/ Emili Roca, 50, compravenda de exemplars de segona mano. Tenen una bona col·lecció sobre pensament econòmic.

About Author

Luz Monsalve