El impulso de la economía social y solidaria que está haciendo el ayuntamiento de Barcelona

El pla d’impuls de l’economia social i solidària (ESS) 2016-2019 de Barcelona, és el resultat del codiagnòstic i coproducció entre el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de Barcelona i el sector de l’ESS, i té com a objectiu destinar 24 milions d’euros a la promoció d’empreses i de l’economia amb criteris democràtics, transparència, gestió ecològica, promoció de l’economia local i autogestionada, treball digne i sense grans diferències salarials, en fi, criteris de l’economia social i solidària. . Barcelona Activa tindrà una rellevància particular en l’acompanyament i formació per a desenvolupar aquest pla.

El pla contempla tres mesures:

  1. La creació d’un espai per a la innovació socioeconòmica sota el paraigües de Barcelona Activa per a promoure, fomentar i incubar iniciatives de l’ESS, així com per a investigar noves formes organitzatives pel desenvolupament d’activitats socioeconòmiques. Aquest espai probablement s’ubicarà al Consorci El Far de la Barceloneta on l’ESS conviurà amb l’Institut de nàutica i amb una línia de Barcelona Activa vinculada a la promoció socioeconòmica en el sector marítim.
  2. Enfortiment de tres projectes emblemàtics i que ja existeixin als barris:
  • Facilitar l’equipament de Coòpolis a Can Batllò, al barri de Sants. Coòpolis és una iniciativa que neix del món cooperatiu liderat per l’impuls cooperatiu de Sants. Es planteja en termes de gestió comunitària i serà un equipament de 4.000 m2 al bloc 4 de Can Batlló per a la promoció de l’economia solidària i cooperativa que allotjarà empreses socials de nova creació i experiències consolidades. Oferirà formació sobre iniciativa socioempresarial, espais compartits de treball, acompanyament tècnic, finançament, serveis de promoció d’iniciatives i serveis de intercooperació. Es preveu que sigui operatiu al 2019 però enguany ja hi ha una oficina que dinamitza el projecte. Coòpolis és un exemple de la cooperació innovadora entre el sector públic i les iniciatives comunitàries. Una de les entitats que van liderar el projecte va ser La Ciutat Invisible. La Col farà les obres de rehabilitació de l’equipament de Can Batlló.
  • Impulsar el Nou Hub de la Bicicleta a Barcelona que s’ubicarà al edifici industrial de Can Picó a Poblenou i contribuirà a l’apropament veïnal de l’Eix Pere IV. Biciclot és una de les entitats que lidera el projecte i es preveu un centre de escola-taller de reparació de bicicletes, una escola de instructors, una botiga de productes reutilitzats pels alumnes i un autoservei mecànic. També es recolliran bicicletes abandonades per a la seva reutilització i s’instal·larà la seu de l‘Observatori de la BiciBcn i un espai de co-treball social.
  • Reruralització urbana i inserció socio-laboral de Can Calopa al Parc Natural de Collserola. Des de l’1 d’abril de 2010, la Cooperativa l’Olivera s’ha encarregat de la gestió de la finca que l’Ajuntament de Barcelona té a Can Calopa de Dalt, així com del funcionament de totes les seves dependències i equipaments, on es treballen i gestiona 3 hectàrees de vinyes de la finca i, el celler de la masia de Can Calopa, i s’elabora el vi que fa servir l’Ajuntament de Barcelona. A Can Calopa hi ha un llar de residència i un Centre Especial de Treball (CET) que dóna feina a 12 persones en risc d’exclusió social i/o discapacitat intel·lectual. També fan feines per a altres viticultors o pagesos que ho necessitin, fan càterings, elaboren i reparteixen lots de Nadal.

3. Impuls de les finances ètiques i millora de l’accés al crèdit d’iniciatives d’ESS. L’ajuntament treballarà amb iniciatives com Coop 57, Fiare Banca Ètica, i Caixa d’Enginyers.

Aquest pla d’impuls s’aterrarà i precisarà amb plans de treball periòdics.

Fonts:

About Author

Luz Monsalve